Quantcast
Channel: dice – Ameritrash.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Justice League: Hero Dice

$
0
0

Met Superman naar Gotham City om het tegen de Joker op te nemen, of toch liever met Batman naar Metropolis om een stokje voor de plannen van Lex Luthor te steken.
Het kan allemaal met Justice League: Hero Dice!

pic2683362_md pic2683350_md

Justice League: Hero Dice (Batman & Superman)
Andreas Schmidt
2015
1-4 spelers
Heidelberger Spieleverlag
15 minuten
Cooperatie play / Dice Rolling / Variable Player Powers
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Inleiding

Ik ben groot fan van zowel Marvel en DC Comics en probeer dan ook vrijwel alle spellen uit die van deze licenties gebruik maken. Wellicht dat ik nog eens aan top 10 kan maken van de spellen die ik het best vind. Ik was erg nieuwsgierig naar deze titels toen ik erop werd gewezen, want met slechts een paar dobbelstenen en wat kaarten ziet het er erg minimalistisch uit.

Justice League: Hero Dice bestaat uit een aantal standalone dobbelspellen die je met elkaar kunt combineren. Elk spel draait om één van de helden uit de Justice League. Momenteel zijn Batman en Superman verkrijgbaar, maar gezien de naam ‘Justice League’ is het niet ondenkbaar dat we uiteindelijk ook versie zullen krijgen van helden zoals Aquaman, Cyborg, The Green Lantern en Wonder Woman.

Gezien het feit dat beide spellen, ondanks standalone, volledig integreerbaar met elkaar zijn, bespreek ik ze in deze review als één geheel.

IMG_1793

Doel

Het is een coöperatief dobbelspel voor 1-4 spelers. In je eentje of met meerderen neem je de rol op je van één (of meer) van de helden uit de Justice League en probeer je de stad vrij te houden van al het schorem dat probeert de stad binnen te dringen.

Gedurende een aantal ronden probeer je zoveel mogelijk schurken te verslaan voordat ze de stad kunnen binnenkomen. Goed samenwerken levert je punten op, maar schurken die aan je aandacht ontsnappen en de stad binnenkomen daar verlies je punten door. Jouw status als held zal aan het einde van het spel worden bepaald aan de hand van het aantal punten dat je hebt behaald.

Ben jij die wannabe-held die iedereen zo snel mogelijk wil vergeten of ben jij die legendarische held die de sleutel van de stad in ontvangst mag nemen?

Voorbereiding

De voorbereiding van het spel is zeer eenvoudig. Iedereen kiest met welke hij wil spelen en pakt de set die daarbij hoort. In elke set zitten een hero-overzicht, dobbelstenen, een aantal kaarten (verdeeld in hero kaarten, villainkaarten en een stadskaart) en wat tokens. De dobbelstenen en de tokens leg je bij je neer. Datzelfde doe je met jouw hero kaarten. Als je met meerderen speelt, zijn deze kaarten open informatie dus je kunt ze gewoon open voor je neerleggen.

Ongeacht met hoeveel spelers er wordt gespeeld, wordt er één stadskaart uitgekozen en neergelegd (Gotham of Metropolis). Op de stadskaart staat de resistance-waarde die mede bepaalt hoeveel punten je overhoudt aan het einde van het spel. Verder staat op de kaart een overzicht van welke status je aan het einde van het spel krijgt bij elke hoeveelheid punten die je krijgt.

Je haalt nu de reinforcementkaarten (dit zijn geen eigenlijke villains, maar verhogen de kracht van je villains) uit de stapel met villainkaarten. Je schudt de villainkaarten en legt er twee per speler gesloten als stapel neer. De reinforcementkaarten worden nu door de overige kaarten heen geschud en deze stapel komt op de eerdere neergelegde villainkaarten te liggen. Per speler wordt één kaart opengedraaid en rechts van de stad neergelegd. Dit gebied heet het battlefield.

Hetzelfde aantal kaarten wordt links van de stadskaart neergelegd. Dit zijn de outskirts. De laatste kaart hier wordt gesloten gehouden. Als je solitair speelt, draai je maar één kaart open en die leg je op de trekstapel neer. In dat geval is er geen gesloten kaart.

IMG_1791

Ronde-overzicht

Het spel is qua spelregels zeer eenvoudig. Elke ronde bestaat uit een aanvalsfase en de resolutionfase. Dit gaat door totdat de final showdown heeft plaatsgevonden. Op dat moment is het spel afgelopen en vindt er een puntentelling plaats.

Tijdens de attackfase kiezen de spelers wie ze willen aanvallen en voeren ze hun aanval uit. In de battlefield liggen op dat moment één of meer schurken. Op elke villainkaart staat vermeld hoeveel hitpoints ze hebben en welke speciale vaardigheid ze hebben. Iedere speler kiest welke van de villains hij wil aanvallen door zijn keuzefiche daarbij neer te leggen.

Vervolgens voeren de helden hun aanval uit door dobbelstenen te gooien. Hoe zij dat daadwerkelijk doen is afhankelijk van de held die zij hebben gekozen.

Superman gebruikt zes dobbelstenen (drie blauwe,  twee gele en een rode). Op hun kleur na zijn de dobbelstenen allemaal hetzelfde. Na elke keer gooien moeten alle dobbelstenen van één kleur naar keuze opzij worden gelegd. In maximaal drie beurten probeert Superman dan ook het optimale resultaat te behalen. Op de dobbelstenen staat het logo van superman, Heat Vision, Freeze Breath of (uiteraard) Kryptonite. Het logo van Superman staat voor een schade die je doet bij het aanvallen, maar je kunt pas schade doen als je alle gegooide kryptonite hebt weggespeeld. Kryptonite kun je wegspelen door één Heat Vision of twee Freeze Breaths daarvoor te gebruiken.

Je zult dan ook nadat je klaar met dobbelen moeten kijken of je de kryptonites kunt wegspelen en hoeveel schade je dan doet aan de villain.

IMG_1790Batman werkt bij het dobbelen volledig anders. Zijn dobbelstenen (dit zijn er zeven) zijn er in twee kleuren (3 grijze en 4 zwarte). Ook hij gooit deze in eerste instantie allemaal, maar in plaats van naar de kleuren te kijken mag Batman doorgaan met opnieuw gooien zolang hij er maar een gegooide Batmobiel en één dobbelsteen om opzij te leggen in dezelfde kleur heeft. Per dobbelbeurt moet hij dus minstens één resultaat vastzetten (opzij leggen) en daarnaast een batmobiel in dezelfde kleur als deze dobbelsteen hebben om door te gaan met dobbelen (de dobbelsteen met de batmobiel mag daarbij worden meegenomen).

Op de zijden van de Batman dobbestenen staat het logo van Batman (een hit), de batmobiel (om opnieuw te kunnen gooien) of het verbeten gezicht van Batman (een mislukte aanval). Ben je klaar met dobbelen, dan verminder je de gegooide hits met de mislukte aanvallen. Resterende schade breng je toe aan de villain.

IMG_1789

De resolutionfase is het moment waarop er schade wordt gedaan aan de villain. Allereerst wordt er daarbij gekeken naar de villain zelf. Vrijwel elke villain heeft een bepaalde vaardigheid. Dit varieert van het leveren van een extra kryptonite symbool tot het feit dat je niet met twee helden tegelijk mag aanvallen (of dit juist moet) of het feit dat je geen vaardigheden mag gebruiken. Ook naar de held moet gekeken worden. Zo begint Superman altijd standaard met 1 hit en heeft Batman drie batmobieltokens die hij kan inzetten als hij geen Batmobielsymbolen heeft gegooid.

Overgebleven schade wordt aan de villains toegebracht door er tokens op te leggen. Heeft hij meer schade dan hitpoints dan is de villain uitgeschakeld en leg je deze weg. Hebben daarbij meer helden schade gedaan (dus Superman én Batman) dan verdien je een teamtoken die bonuspunten oplevert aan het einde van het spel.

Gedurende de resolultionfase mag je op elk moment één van je kaarten gebruiken. Deze kaarten laten je het dobbelresultaat (of de uitwerking daarvan) aanpassen, zodat je bij een slechte worp niet direct kansloos bent. Je moet daarbij wel bedenken dat het aantal kaarten gelimiteerd is. Je hebt 6 hero kaarten. Gebruik je er één dan draai je deze om en mag je deze niet meer gebruiken. Eén van je kaarten laat je al jouw gebruikte kaarten weer ‘activeren’ waardoor je ze nogmaals kunt gebruiken, maar daarna zijn de vaardigheden toch echt op.

Als een beurt over is dan schuiven de villains naar elkaar toe zodat eventuele lege plekken worden opgevuld. Daarnaast komen alle villain uit de outskirts (of ze nu open of gesloten daar liggen) naar de stad toe. Bij elke villain die je toevoegt, tel je de totale threat level door hun individuele scores bij elkaar op te tellen. Is de totale threat level door de komt van de nieuwe villain hoger dan de limiet van de helden (12 bij één speler en 15 bij twee spelers), dan komt deze villain direct in de stad terecht waar hij zijn plannen kan gaan uitvoeren. Feitelijk gezien is deze villain door je vingers geglipt en je kunt hem niet meer tegengehouden.

Nadat de outskirts leeg zijn, worden deze gevuld met nieuwe villains vanuit het villaindeck (weer één per speler en de laatste kaart – bij twee spelers – wordt gesloten neergelegd).

IMG_1792

Als de villain deck leeg raakt, dan wordt er nog één (normale) ronde gespeeld. Na deze ronde komen ook de resterende villains uit de outskirts in de battlefield  (of ze ontsnappen direct naar de stad). De helden kunnen dan nog één ultieme poging doen om zoveel mogelijk villains te verslaan. Hierna vindt de puntentelling plaats. Het (gezamenlijke) puntenaantal begint op de resistance waarde die op de stad staat aangegeven. Daar worden vervolgens punten van afgetrokken voor villains in de stad en in de battlefield. Je krijgt daarnaast nog wel punten voor de teamtokens die je hebt gehaald. En dat bepaalt of jij ‘Never heard of’ bent of juist een ‘Legendary hero’.

Conclusie

Laat ik beginnen met het maken van een compliment voor het materiaal. De dobbelstenen zijn van goede, stevige kwaliteit, wat ook geldt voor de kaarten zelf. Ook de tokens zijn van goede kwaliteit. Het hero-overzicht is vrij dun, maar dit gebruik je feitelijk gezien ook niet. Het ligt aan de kant en biedt je de mogelijkheid om te bekijken wat jouw vaardigheid is en welke symbolen je kunt gooien. Het doosje waarin het spel komt is een stevig klein doosje voorzien van prachtig artwork zoals we dat gewend zijn van DC Comics. De buitenkant is stijlvol vormgegeven waardoor het ook nog eens leuk staat in de kast.

Ondanks dat de spelregels eenvoudig zijn, vind ik dat de spelregels soms een beetje te minimalistisch zijn. Het lijkt wel alsof het tegenwoordig steeds meer voorkomt, dat men de spelregels zo kort mogelijk wil houden en daarom de spelers vaak met de nodige vragen laat zitten. Mede met de hulp van boardgamegeek is overigens overal uiteindelijk wel goed uit te komen.

Ik heb het spel zowel solo als met twee spelers gespeeld en ik moet zeggen dat beide hele andere, maar positieve ervaringen waren. Ongeacht hoe je het speelt, het speel gewoon lekker vlot weg. Zeker omdat je ook tegelijkertijd met de dobbelstenen aan de slag kunt. De overige aspecten (schade doen, nieuwe villains inbrengen) zijn formaliteiten die je na een paar keer vlot en op de automatische piloot kunt uitvoeren.

De aardigheid van het spel (zeker bij twee spelers) zit in het ‘puzzel-element’ dat je zult moeten inschatten welke villain er het best aangevallen kan worden (en door wie) en op welk moment je jouw hero kaarten gaat inzetten. Bij het aanvallen van de villains zul je in het begin makkelijk ‘kruislings aanvallen’, dat wil zeggen dat Batman een supermanvillain aanvalt en Superman een Batmanvillain. Dit met name omdat de villains met hun vaardigheden proberen om gebruik te maken van de zwaktes van de held tegen wie zij het normaal gesproken moeten opnemen. Al snel zul je er echter achter komen dat die teamtokens toch wel erg waardevol zijn wil je een hoge score halen. En daarop zul je de tactieken op moeten aanpassen.

De hero kaarten zijn duidelijk en eenvoudig, maar je wilt deze optimaal inzetten en zeker niet te vroeg in het spel. Als je met twee spelers speelt dan kun je ze ook gebruiken om de ander (en daarbij uiteraard ook jezelf) te helpen.

Al met al vind ik Justice League: Hero Dice met name een verslavend, vlot dobbelspel. Elk spel wil je proberen om zo hoog mogelijk te scoren. Lukt dit niet, dan is de verleiding om het nogmaals te proberen erg groot! Er is op een leuke manier geprobeerd om elke held anders te laten zijn en daarbij rekening te houden met de held zelf, en dat is wat mij betreft aardig gelukt. Wat mij betreft dan ook een aanwinst voor mijn collectie en ik kijk nu al uit naar eventuele volgende hero dice spellen die zullen worden uitgebracht.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Trending Articles