Quantcast
Channel: dice – Ameritrash.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Eldritch Horror [6.5/10]

$
0
0

Eldritch Horror (EH) is de opvolger van Fantasy Flight Games (FFG) klassieker Arkham Horror. In tegenstelling tot AH reis je in EH over de hele wereld in je gevecht tegen het ultieme buitenaardse kwaad.  In de basegame probeert je als team investigators de wereld te redden van 1 van de 4 Ancient ones, Cthulhu, Shub-Niggurath, Azathoth en Yog-Sothoth. Redden jullie de wereld? Of is de wereld in jouw handen al reddeloos verloren..

Spel Informatie
Eldritch Horror
Corey Konieczka & Nikki Valens
Fantasy Flight Games
2013
1-8 spelers
120-180 minuten
Engelstalig
Cooperatief, dice, action points, cthulhu, ancient ones, lovecraft

EldritchHorrorBoardGameSetup

De setup van Eldritch Horror (Grafische weergave van Fantasy Flight Games).

Doel
Het doel van EH is om samen met je collega investigators het ultieme kwaad te verslaan. Dit doe je door 3 Mystery kaarten op te lossen. Je verliest het spel wanneer alle investigators zijn gesneuveld, het Mythos deck leeg is óf wanneer er op een van de Rumor kaarten aangeeft dat je verliest als je die niet snel genoeg oplost. Als het Doom-track naar 0 gaat kijk je wat de Ancient One in kwestie aangeeft. Bij sommigen verlies je dan direct het spel, bij anderen volgt er nog een episch gevecht tegen de Ancient One in kwestie.

Setup
De setup van EH is best fors. Je begint uiteraard met het klaar leggen van het speelbord. Daarna kies je een startspeler. Startende met de start-speler kiezen alle spelers een karakter, en krijgen de bijbehorende standee, refsheet, uitrusting, Sanity en Health tokens. Elk karakter heeft achterop de refsheet een start locatie en start uitrusting staan. De health en Sanity tokens geven aan hoe de geestelijke en lichamelijke weerbaarheid van de karakter is en verslechteren gedurende het spel door blootstelling aan alle gevaren. Daarna kan je ook de Artifacts, Assets, Conditions, Spell kaarten schudden.
De spelers vervolgen met het kiezen van een Ancient One. Per Ancient One komt het spel met een refsheet en 2 a 3 decks aan kaarten. Alle Ancient Ones hebben een Mystery en Research deck. Sommige Ancient Ones komen met Special Encounter deck. Deze decks, plus de decks voor de locaties (Encounter decks), expeditions, en other world worden allemaal klaargelegd en geschud.
Daarnaast worden alle portal, clue tokens geschud en face-down klaar gelegd. De reguliere monster tokens worden in een “cup” gegooid, gezien deze dubbelzijdig zijn en je ze niet mag zien. Daarna bouw je de rest van het bord nog even op. Op de refsheet staat per ancient one precies op welk punt het doom track begint (aangegeven met een token), hoeveel random clue én portal tokens je pakt en op het bord plaatst en hoe je het mythos deck moet bouwen. ‘Het mythos deck bestaat uit 3 stages, elk bestaand uit een combinatie van kaarten uit 3 decks (blauw, geel en groen). Ook komt er een token op de actieve Expedition, afhankelijk welke locatie op de achterkant van de bovenste kaart van dat deck te zien is. Als laatste pak je de bovenste kaart van je Mythos deck en voert uit wat erop staat.
Nadat je klaar bent met schudden en plaatsen van tokens ben je eindelijk klaar om te beginnen.

Investigators

eh_character

Een karakter refsheet. De naam, health en sanity punten van dit karakter (Diana Stanley) staan hierop. Ook Diana’s speciale Action staat hierop (deze wordt later “Component action” genoemd, omdat het op een component staat). Ook staat op deze kaart hoeveel dobbelstenen Diana rolt bij relevante tests. (4 dobbelstenen in het geval van Lore. Bij een 5 of 6 rol je een succes).

Ronde structuur
De ronde structuur wordt per ronde herhaald.

  1. Action-fase
    Elke speler heeft twee acties ter beschikking, maar mag nooit 2x dezelfde actie kiezen in 1 ronde. De acties die hier staan mogen in willekeurige volgorde worden gekozen en uitgevoerd. De lead investigator begint met zijn twee acties, daarna volgt de speler met de klok mee naast hem tot iedere speler geweest is.
    1. Travel.
      Verplaats je investigator naar een aangrenzend gebied, aangegeven door trein, land, of water verbindingen. Heb je eerder een boot of trein ticket gekocht kan je deze afleggen om een gebied verder reizen over de verbinding van de ticket.
    2. Prepare for Travel.
      Mits in een stad en mits deze verbonden is met trein of boot mag je afhankelijk van de connecties van de stad een ticket uit de voorraad pakken. (Trein ticket mag je alleen pakken als er ook een trein verbinding vanuit de stad is). Je mag nooit meer dan 2 tickets hebben.
    3. Rest.
      Mits in een stad mag je 1 Sanity en 1 Health genezen.
    4. Trade.
      Ruil bezittingen tussen Investigators op de zelfde locatie
    5. Acquire Assets.
      Mits in een stad kan je nieuwe Assets kopen. Rol dobbelstenen gelijk aan je “Influence” statistiek. Per succes (5 of 6 standaard), heb je 1 geld om te kopen. Je kan eventueel een Debt condition kaart pakken om 2 extra geld te krijgen.. hier zitten potentieel gevaarlijke consequenties aan.. Maar die staan op de achterkant van de kaart en die mag je niet lezen totdat ze door een Mythos effect worden getriggerd. Gelukkig kan je ze soms opruimen.
    6. Component Action.
      Actions die als dusdanig staan beschreven op je speler refsheet, spreuken of bezittingen.
  2. Encounter-fase.
    Tijdens de Encounter-fase vechten investigators tegen de gevaren op hun locatie, zoals monsters, gates of een locatie.
    1. Combat Encounters.
      Zijn er een of meerdere monsters op je locatie moet je die verslaan. Dit doe je door ze een voor een om te draaien in een volgorde naar keuze.
      monster backZodra je een token omdraait moet je twee tests halen, om te kijken of je karakter’s geest en kracht voldoende zijn om het monster te verslaan. Hiervoor rol je een Will en Strength test. Bij beide tests rol je dobbelstenen gelijk aan je Will en Strength value, tenzij anders op het token aangegeven (in het voorbeeld -1 dobbelsteen voor Strength). Daarna vergelijk je de je aantal successen met de waarden die staan voorgedrukt op het token (of in het geval van cultists op de refsheet van de Ancient One). Rol je lager, krijg je de schade gelijk aan het verschil tussen je gedobbelde en de voorgedrukte waarde. Is dit gelijk, krijg je geen schade. Heb je meer successen gerold tijdens je strength test dan het monster token heeft voorgedrukt staan krijgt het monster schade. Is de schade gelijk aan de thoughness is het monster dood en wordt deze verwijderd van het bord.
    2. Location Encounters.
      Location Encounters zijn betrekkelijk eenvoudig, maar doe je alleen als er geen monsters op je locatie zijn. Je pakt een Encounter kaart. Er zijn twee type Encounter kaarten. Generieke of Specifieke voor de belangrijke steden op het bord. Ben je in een belangrijke stad mag je kieze of je een generieke of specifieke Encounter wilt doen. In elk geval pak je de kaart en kijk resolve je de relevante sectie van de kaart. Vaak moet je hiervoor skill tests doen en krijg je clue tokens, skill bonussen of nieuwe items.
    3. Token Encounters.
      Zijn er Clue, Gate, Expedition, Rumors of verslagen Investigators kan je die ontmoeten. Clue, Gate, Expeditions en Rumors pak je de kaart en resolve je de skill tests die daarop staan. Verslagen Investigators werken ongeveer hetzelfde, en zodra je de skilltest haalt blijft het karakter leven en krijg je vaak een Doom terug. In elk geval krijg je de spullen van de verslagen Investigator.
  3. Mythos-fase
    In deze fase wordt de setup voor de volgende ronde gedaan en de effecten van de Ancient One op de wereld worden duidelijk. Je draait een Mythos kaart om, en resolved wat erop staat. Er zijn verschillende dingen die in deze fase kunnen gebeuren en die worden van links naar rechts geresolved op de Mythos kaart. De game komt met een aantal reference kaarten die afhankelijk van het spelers aantal bepalen hoeveel Gates, Monsters en Clues moeten worden geplaatst in deze fase.
    1. Omen Track vordert. Plaats het Omen token een plaats met de klok mee. Krijg Doom gelijk aan het aantal portals met het logo dat nu in het Omen Track staat.
    2. Resolve Reckoning. Sommige kaarten zoals Conditions hebben Reckoning effecten. Deze worden nu geresolved (draai kaart om, kijk wat er gebeurd).
    3. Spawn Gates. Er komen nieuwe gates op het bord (aantal staat op refsheet). Pak de bovenste gates van de stapel en draai deze om. De gates worden op deze plaatsen gespawned.
    4. Plaats Monster. Er komt Monsters bij (voor aantal zie refsheet). Deze worden random gepakt en geplaatst bij elke gate waarbij het Omen symbool matcht met de positie van het Omen Track.
    5. Spawn Clues. Draai Clue tokens om (voor aantal zie refsheet). De locatie staat op het token.
    6. Plaats Rumor token. Plaats het rumor token op de locatie zoals aangegeven op de Mythos kaart
    7. Resolve Events. Voer uit wat op de Mythos kaart staat en Discard de kaart, tenzij de effecten ongoing zijn.

Aan het eind van de Mythos fase mag de lead investigator bepalen wie de volgende lead investigator wordt.  Deze speler begint de volgende ronde.

Conclusie
Eldritch Horror is een echte Ameritrash coöperatieve game, vol thema en beleving. EH laat je je onderdompelen in de wereld in gevecht met een Ancient One, op de rand van het einde terwijl de wereld om je heen steeds gekker wordt. Dit is erg cool gedaan, de sfeer zit er door het prachtige artwork en de sterke flavor tekst op de kaarten goed in. De wereldkaart waar het spel zich afspeelt is functioneel en misschien zelfs wel mooi te noemen, maar de schaal waarop Eldritch speelt laat je je iets minder goed voorstellen bij de locaties en ervaringen die je Investigators opdoen. De ene ronde ben je op de pool, de volgende in Australië. Thematisch voor mij een minnetje. Ik vind het gaaf hoe je probeert per Ancient One unieke Mystery kaarten op te lossen en dat de cultists afhankelijk zijn van de Ancient One die je bevecht. Dit zorgt ervoor dat je echt het gevoel hebt tegen ‘iets’ te knokken. Ook het gevecht tegen het Doom track vind ik leuk gedaan. Het is een echte timer, en samen met het Omen Track zorgt het ervoor dat je eigenlijk altijd teveel moet doen. Je hebt Clues nodig, probeert Mysteries op te lossen én Portals te sluiten. De conditions die je hierbij kan oplopen als investigator gedurende het spel en de angst die je hebt voor Reckoning effecten is aanwezig en enorm cool. Ik ben ongetwijfeld niet als enige ten onder gegaan aan een Dark Pact.. Kortom, ik vind EH een gave beleving. Als spel, vind ik EH wat minder geslaagd. Ik denk dat het van alle coops die er op dit moment op de markt zijn een van de meest “lucky” coops is. Je bent continu met dobbelstenen aan het rollen en soms heb je gewoon botte pech, of geluk. Nu vind ik dat zelf niet heel erg, maar het is zeker een factor waardoor ik de game meer een beleving vind dan een echte game die je kan winnen of verliezen.
Ik heb wel een aantal kanttekeningen bij de game zoals deze in de doos zit en die zijn deels tegenstrijdig. Mijn belangrijkste problemen met de game vind ik de mogelijkheid van een speler om de rest te vertellen wat ze moeten doen. Dat is geen probleem van de game opzich, maar de game doet ook niets om het te verhinderen. Daarnaast vind ik persoonlijk de downtime tussen beurten aan de lange kant. Je kunt 2 acties doen in je beurt, om vervolgens te moeten wachten op alle spelers, waarna je in de Encounter fase dat weer doet. Minpuntje. Ik had misschien liever iets gezien dat een beetje meer dynamiek in de beurten verzorgde. Verder vind ik de setup van Eldritch een beest. Je bent zoveel aan het schudden, klaarleggen en doen dat het echt flink tijd kost. Nu is de game niet kort en de setup in vergelijking niet extreem lang, maar te lang voor mij tenzij je een hele goeie storage solution hebt en je dus niet alles steeds hoeft klaar te leggen en te schudden. Dat gezegd hebbende, vind ik de Encounter kaarten in de basegame aan de krappe kant, wat wat tegenstrijdig klinkt. Het zijn er te weinig voor mij, waardoor je te vaak dezelfde kaarten tegen komt en op een gegeven moment herinner je die of heb je in de huidige pot al ‘ns eerder gezien. Thematisch minpuntje. Nu is dit de basegame én heeft Fantasy Flight Games sinds 2013 al behoorlijk wat expansions uitgepoept (Forsaken Lore, Mountains of Madness) die dit probleem verhelpen maar toch. Dit had in mijn ogen beter gekund én gemoeten in de basegame.
Desondanks deze problemen is EH een coole game, die ik graag af en toe speel. Ik ben geen enorme fan van coöperatieve games, anders was deze wellicht voor mij een nog beter cijfer gekregen. Voor mij is het nu een beleving die ik af en toe heel leuk kan vinden, mits met weinig spelers en niet te vaak. Ben jij echter van de coops, speel jij in een groep die lekker vlot doorspeelt dan zou EH wel eens het spel voor jou kunnen zijn.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Trending Articles